Право на отримання податкової знижки за навчання

Автор: autor  |  18 Сер 2024 | розділ: Без категорії
Податкова знижка - 1

Право на податкову знижку за навчання мають здобувачі освіти, батьки здобувачів освіти або їх усиновлювачі, чоловік або дружина здобувача освіти, які є громадянами України та платниками податків. Відповідні громадяни мають можливість повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи.

Податкова знижка – це можливість громадянина повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року платником податку. 

Відповідно до пп. 166.3.3. ст. 166 Податкового кодексу України, здобувач освіти, або член його сім’ї першого ступеню спорідненості, має право на певну компенсацію вартості освітніх послуг (податкову знижку на навчання), якщо він оплатив таку освітню послугу.

Отже, якщо громадянин має підтверджуючі документи (квитанції, фіскальні або товарні чеки та копії договорів за їх наявності) які ідентифікують продавця послуг і особу яка звертається за податковою знижкою, він має можливість повернути частину сплаченого загальнодержавного податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного податкового року (пп. 166.2.1 ст. 166 Податкового кодексу України).

Отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату і платить із неї загальнодержавний податок на доходи (підпункт 14.1.170. ст. 14 Податкового кодексу України).

Податкова знижка надається у поточному році за наслідками попереднього звітного податкового року, тобто календарного року (п. 166.1.1. ст. 166 Податкового кодексу України). Для цього необхідно включно до 31 грудня наступного за звітним податкового року подати річну декларацію.

Із формами та порядком заповнення і подання податкової декларації можна ознайомитися на сайті Парламенту

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься (пп. 166.4.3. ст. 166 Податкового кодексу України). 

Для оформлення податкової знижки на навчання потрібні такі документи:

  • декларація про майновий стан і доходи;
  • копія паспорта особи, яка подає декларацію;
  • копія ідентифікаційного коду особи, яка подає декларацію;
  • копія паспорта/свідоцтва про народження здобувача освіти;
  • довідка із закладу освіти про період навчання, кількість навчальних місяців у звітному (календарному) році та суми сплачених коштів за вказаний період;
  • копії квитанцій та/або платіжних доручень, сплачених за навчання у звітному періоді;
  • довідка про заробітну плату (форма – 3) за звітний період, з обов’язковим включенням сум податків, які утримуються із заробітної плати, та суми пільги, якщо є;
  • довідка про склад сім’ї з органу місцевого самоврядування;
  • копія документу із зазначенням реквізитів для перерахування коштів;
  • заява на перерахування коштів;
  • копія договору про навчання у відповідному закладі освіти.

Копії зазначених у пп. 166.2.1 ст. 166 документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку (п. 166.2.2. ст. 166 Податкового кодексу України).

Знижка на навчання, зараховується на   банківський рахунок платника, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, зазначену в декларації, протягом 60 календарних днів після надходження такої податкової декларації (пп. 179.8. ст. 179 Податкового кодексу України).

Коментування закрито.


Новини обкому профспілки працівників освіти і науки (proncv.org.ua):

Fatal error: Call to undefined function RSSImport() in /sata1/home/users/proncv1/www/hotyn.proncv.org/wp-content/themes/Paradise/index.php on line 51